Gerinc tehermentesítéshez

  • relaxfotelAz ülés a porckorongok számára sokkal nagyobb terhelést jelent, mint a járás. Ha viszont helyesen ülünk, akkor ez rendkívül előnyös is lehet. Amíg az állás és menés közben az alsó ágyéki szakaszon egy többé-kevésbé kifejezett előboltosulás található, ami a porckorongok hátsó részét terheli, addig ülés közben ez az előboltosulás jelentôsen csökken. Minél magasabban áll a térd annál jobban csökken ez az előboltosulás, tehát a hintafotel használata közben mindig törekedjünk arra, hogy a zsámolyt is használjuk, enyhén behajlított térddel vagy kinyújtott lábbal.
  • Arra is kell törekedni, hogy az ülőhelyzet során testtartásunk a lehető legkedvezőbb legyen: „egyenes háttal” üljünk.
  • Ülés közben azonban hajlamosak vagyunk a gerinc előre hajlítására, a „kerek háttal” való ülésre, ami a csigolyák és a közöttük levő porckorongok terhelését tovább fokozza.
    A használatban levő legtöbb irodai szék és ülőbútor nem felel meg azoknak az ergonómiai követelményeknek, melyek a helyes ülőtartást elősegítenék. Éppen ezért fejleszteték ki a hintafotelt, mely mindenben megfelel ahhoz, hogy a gerincünket – még ülés közben is – a legjobban kíméljük.
  • Mit tehetünk a helyes ülőtartás elősegítéséért, gerincünk egészségéért? Aktív ülésnél használjuk rendszeresen a hintafotelt!