Relaxáláshoz

Feet warming at fireplace with hands holding coffeeA teljes testi és lelki ellazultság mélyebb és gyorsabb pihenést biztosít, mint az alvás.
A relaxációs technikákban cél az érzékszervek visszavonása.
Első lépésben hunyjuk le a szemünket, tegyük fel a lábunkat a hintazsámolyra, karjainkat helyezzük a párnázott karfákra. Fejünket döntsük hátra, érezzük ahogy belesüpped a puha háttámlába. A szembehunyásunk hatására a többi érzékszervünk működési élessége is csökken, az érzékszerveink közül a látás domináns, ezért ez az állapot már önmagában hordozza a külvilágtól való elfordulást. Lassú hintamozdulatokkal kapcsoljuk ki magunkat, izmainkat ernyesszük el, ezáltal a figyelemünk befelé fordulása és az ellazulás is könnyebb. A testhatáraink képlékennyé válnak és ezáltal létrejöhet az egységélmény. Az aktuális életproblémáinktól való eltávolodás lehetőségével a problémáinkat más szögből, egyéb aspektusokból is tudjuk szemlélni, ezáltal új megoldási lehetőségek tudunk előtérbe hozni.
A relaxáció előnyei nyilvánvalóak: testileg, szellemileg felfrissülünk, regenerálódunk.
Az 5-10 perces relaxáció 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenést jelent. Miközben az izmok ellazulnak, a feszültség, a mindennapi hajsza elszáll belőlünk. A relaxációs gyakorlatok során megtanuljuk kontrollálni szerveink működését: szabályozni tudjuk légzésünket, szívműködésünket, vérnyomásunkat. A relaxáció javítja az immunrendszer állapotát is. Az elalvást könnyebbé, az alvást nyugodtabbá teszi.
Használjuk tehát a hintafotelt minden nap rendszeresen relaxálásra, pihenésre, vagy csak egy kis lelki megnyugvásra.